Споделяне

Много майки с първо дете са раздвоени: дали да вкарат живота на новороденото от първите дни в рамките на строго разписание, или да се доверят на неговия биологичен часовник?
Какво е всъщност за бебето 24-часовият график? На първо място той му осигурява състояние на стабилност, усещане за защитеност, твърдят педиатрите. Режимът маркира ориентирите в света, в който то попада, напускайки уютната майчина утроба. Първите 3 месеца са за него период на приспособяване. През това време дете и майка се настройват на една и съща вълна. Постепенно неговото поведение и нейната ответна реакция се оформят в конкретет режим.
След 3-ия месец малкият човек започва да проявява активен интерес към околния свят, в който са мама, татко, баба и дядо, креватчето, играчките и т.н. С постепенното възникване на нови потребности трябва да започнат плавните промени в режима. Една от тях е отделянето на все повече време за игри и общуване с околните.

Сънят

Често най-сложен за родителите се оказва преходът от 2-кратно към 1-кратно спане през деня. Вариантите са два: съобразяване с детските нужди или със строг режим, независимо дали има или не ясни сигнали за потребност от сън.
Насилствените опити за приспиване не са най-доброто решение. Много често те са безрезултатни и изнервят както бебето, така и майката. Практиката показва, че едни деца са по-сънливи, други - по-активни в бодърстването, което в крайна сметка не се отразява на цялото им физическо и психическо развитие. Всичко е въпрос на индивидуалност. Майките и бащите трябва да знаят, че техният потомък е уникален. Не бива да бъде сравняван с никого и набутван насила в някакъв калъп.

Храненето

Спорен въпрос е кога и колко да яде детето. Мненията в случая се разминават. Едни специалисти държат храненето да е по строг график, други допускат пълна свобода. Трети - пирвърженици на златната среда, съветват броят на храненията да бъде съобразен с възрастта. И още: след кърмаческия период, когато в менюто започнат да се включват различни нови съставки, да се осигури разнообразие от полезни за растежа и развитието храни. Ако на закуска детето е яло малко, тогва не е повод за тревога - ще си навакса с обяда. Но само при условие, че се избягват междинните хранения.
И един най-общ съвет: всяка майка интуитивно усеща кое е най-доброто за детето й. Доверете се на вътрешното си чувство и няма да имате проблеми.

Как да спрем сълзите?

Всички родители искат да отгледат спокойни и уравновесени деца. Но това не става с магическа пръчка, а с търпение и спокойствие. По всички достъпни му начини малкият човек се старае да покаже какво иска. Бедата е та, че майката (баща, баба, дядо) невинаги разбира тези сигнали. Мисли си, че щом детето е сухо и сито, гласът му не трябва да се чува. Ако ревне посред нощ, започва да гадае за причината и се чуди как да постъпи. Да го остави да плаче или да го вземе на ръце? Дали нещо не му е наред, или просто капризничи?
В подобна ситуация първото условие е тя самата да не нервничи, каквото и да й струва това, защото детето е като лакмус за нейното настроение. Раздразнението й му се предава, то още повече се изнервя и плаче. Правилното поведение е първо да се установи коя поза му е най-удобна. Известно време може да бъде повържано вертикално, той като има вероятност да го измъчват газове, натрупани в коремчето. Ако не се успокои и продължава да се извива, добра позиция е полагането в хоризонтално положение върху майчината ръка. Майката може да се пробва да го притисне към себе си откъм гръбчето, полагайки ръка върху коремчето му. Смяната на позите трябва да бъде плавна, без резки движения, за да не се изплаши и да започне да истеризира още повече.
Наместено в подходяща поза, то ще доуспокои при монотонното поклащане от едната страна на другата заедно с майката под тихия съпровод на приспивна песен. Така по-лесно ще се засъни отново. Някои деца обичат лекото потупване по гърба, напомнящо им сърцебиенето в майчината утроба, където са се чувствали комфортно.
Типична родителска грешка е, когато детето плаче, да бъде друсано върху протегнати напред ръце. Независимо дали има наистина някакъв проблем, или лее сълзи само защото иска компания, то трябва да се чувства защитено, за да се успокои. Спре ли да плаче, не бива прибързано да се връща обратно в креватчето.
Опасност от разглезване, както смятат някои родители, няма. Напротив, подобно грижовно отношение на този най-ранен етап от развитието на детето е гаранция за уравновесения му и спокоен характер в бъдеще.

Време е за гърнето!

Детските психоневролози дават няколко просит съвета кога и как да се приключи с памперсите. Според тях детето може да започне да се приучва да ходи на гърне от 8-12 месеца. Обучението е индивидуално, може да продължи от няколко дни до няколко месеца.
За да бъде интиргуващ, хигиенният атрибут трябва да е ярък на цвят и да стои на видно място. Няма нищо лошо, ако на детето му се прииска да поиграе с необичайната "играчка". За целта обаче се налага винаги да се поддържа в изрядна чистота. Гърнето трябва да е удобно и устойчиво, за да не предизвиква дискомфорт. Ако бъде поставено в банята, кътчето може да се оформи с весели пъстри картинки, създаващи настроение. Така задоволяването на физиологичните нужди ще бъде асоциирано с нещо приятно.
Не го заставяйте на всяка цена да стои на гърнето до постигане на резултат. Дори и възрастните понякога имат лъжливо усещане за нуждата от тоалетна и посещението в нея завършва без ефект.
Следете внимателно за характерните външни симптоми - мръщене, присвиване и т.н., и го сложете в такъв подходящ момент. Хвалете го за всяка "работа", свършена там, където трябва, а не в гащичките. Но не го и ругайте, ако се напишка или наака. Всичко идва на мястото си с търпение, спокойствие и грижовност.


Детето не иска да спи - създайте му навици!

Направи проект за бебешка стая онлайн


Чистенето по време на бременност може да увреди плода

Страничка за малки и големи




Всичко прекрасно за вашето бебе

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара:

Post a Comment

Полезни връзки