Д-р Гергана Гешанова
Медицински център "Здраве"



Ваксините създават имунитет спрямо дадени вируси, но няма гаранция, че този път няма да дойде друг щам, който не е бил включен във ваксината, и тогава пак ще се окажем неподготвени.
За да бъдем спокойни, трябва да имаме здрав, силен и закален организъм. Това означава на първо място

Rp:/пълноценно хранене
Плодове, зеленчуци, ядки, зърнени храни, семена са храните от райската градина. В този сезон особено полезни са червените чушки, зелето, червеното цвекло, лук, чесън, цитрусови плодове и най-вече киви. Активните антиоксиданти и фитохимикали, които ликвидират свободните радикали, се намират единствено в тях.

След това идва ред на
Rp:/почивката
Тя е изключително важно условие за устойчивост, особено за работохолиците. Кафетата, които пием през деня, могат да ни задържат будни, но няма да премахнат умората и преумората. Тя остава и неусетно подкопава имунитета ни.

Rp:/движението
е тема "табу" у нас и това е втората причина, след употребата на свинско месо, поради които сме на върха на "черните" класации в света по инфаркти и инсулти. Затова, когато останете някой ден сами вкъщи, застанете по бански костюм пред голямото огледало и огледайте тялото си. Външно има доста излишни неща, а отвътре нещо липсва и то е съпротивителната сила. Те са в обратнопропорционална зависимост.

Пиете ли
Rp:/вода
Ако не дадете на вашите клетки нужните им 1,5-2 л вода дневно - не компот, не кола, а вода, организмът сам ще си я изработи, но за целта ще изразходва енергията, която е предназначена за защита.

Дишате ли
Rp:/чист въздух
поемате ли достатъчно слънчеви лъчи, гледат ли очите ви достатъчно зелено и широки хоризонти? Ако не, вие се лишавате от едни от главните средства за поддържане на нормален тонус на нервната система и за зареждане на организма с енергия. Природата, макар и доста унищожена от човека, все още остава мощен източник за обновяване на неговите сили и дух.

Не забравяйте и
Rp:/закаляването
То трябва да започне още от самото раждане, но ако по една или друга причина сте пропуснали този момент, никога не е късно да поставите началото. Разбира се постепенно, за да не се разболеете сами. Но постоянно.
Бъдете сигурни, че едно здраво, закалено тяло не само ще бъде чудесна защита срещу вирусите, но то е и по-красиво, по-привлекателно, по-жизнено и по-работоспособно.

Ако все пак се разболеем
За много хора, дори за лекари, първата реакция е антибиотик. Той не атакува вирусите. Влияе в най-добрия случай на микробите, които често пъти ги следват, но вирусите остават незасегнати. А именно те са опасни, защото отделяните от тях токсини атакуват стените на кръвоносните съдове. Затова - по-малко сол в храната, повече витамин С.
Добре е, ако имате здрав стомах, да изпиете 1-2 аспирина с горещ чай от липов цвят - с мед и лимон, и да си направите гореща баня на краката, по възможност с добавка на морска сол. Лекарствата парацетамол, фервекс, упсарин също имат добър ефект.
Но има и естествени средства, които ни помагат да се борим с вирусите. Колкото и странно да ви звучи, 
но на първо място това е
Rp:/контрастният душ
 
Всеки ден, даже два пъти дневно взимайте душ. Накрая завършете с колкото можете да издържите гореща вода, след това рязко сменете със студена - за около 20-30 секунди. После отново пуснете горещата - за 3-4 минути и пак превъртете на студена - за 20-30 секунди и така - 3 пъти. Това е наглед съвсем просто средство, но добре е да знаем, че хидротерапията, макар и не особено популярна у нас, има много почитатели по цял свят.
Контрастният душ не само нормализира кръвното налягане - особено за хипотоници, които не искат да пият кафе, но и рязко повишава имунитета. Води до прилив на кръв към мускулите и кожата, до образуване на нови кръвни клетки в кръвните депа и до увеличаване броя на клетките-защитници в организма.

Използвайте
Rp:/медицински въглен
Медицинският въглен е абсорбент - т.е. свързва отровните вещества и ги изхвърля от организма, преди те да са го поразили. Има медицински въглен на прах, който може да се пие направо или да се разтваря във вода, а също така има и таблетки, които се приемат много лесно. Ако чувствате, че вирусите атакуват гърлото ви, смучете тези таблетки и ще почувствате облекчение и излекуване.
Естествен антибиотик се намира в плодовете на ниския бъз.Изсушени, те могат да се взимат във вид на запарка - по една чаена чаша - сутрин, обед и вечер преди хранене.

Друго много полезно средство е
Rp:/пчелният прашец
Той може да се приема по една равна чаена лъжичка сутрин на гладно - препоръчително е да се разтвори добре със слюнката в устата и после да се гълта. Единствено за деца, които не винаги харесват вкуса му, се препоръчва да се смели и да се разбърка с мед. Мед, прополис, пчелен прашец, пчелно млечице, пшеничен зародиш, екстракт от жен-шен и алое е мощна противовирусна комбинация, която повишава защитните сили на организма и срещу други болестотворни фактори. Понякога този ефект може да се постигне и от самостоятелната употреба на чист екстракт от алое - алое-гел.
Много популярни в народната медицина са и билковите отвари от липов цвят, цвят от черен бъз, плод и листа от малина, стръкове от мащерка, корени от ружа, борови връхчета, кора от бяла върба, стръкове от риган, коренище от кръвен здравец. Можете сами да си приготвите запарка от всяка билка или да ги комбинирате. Най-добрата комбинация, отчитаща допълнителните индивидуални особености и вашите здравословни проблеми, ще направи лекарят фитотерапевт.

И най-накрая, постарайте се да имате винаги
Rp:/добро настроение
Позитивната настройка към живота и смехотерапията са много полезни, даже и срещу вируси!

За профилактика

Освен консумацията на много пресни плодове и зеленчуци препоръчвам и покълнали семена от жито, слънчоглед, тиквени семки.




Сироп за укрепване на имунната система
200 г зелени листа от алое се смилат или счукват, смесват се с 1 кг пчелен мед и 1 л червено вино. Сместа ври 1/2 час на водна баня и след като изстине, се прецежда. Държи се на хладно и тъмно, пие се 3 пъти дневно по 1 с.л. половин час преди хранене. При язви и гастрити може да предизвика болка, поради което се налага да се пие 1/2 час след храна. Сиропът се пие по веднъж годишно да изчерпване на количеството.
Хора с доброкачествени и злокачествени тумори да не го употребяват, тъй като може да активират новообразуванията.

За лечение
При вече проявени симптоми на грип - втрисане, болки в мускулите, чувство на отпадналост, главоболие, температура, хрема, болки в гърлото - ограничете физическите натоварвания. Най-добре е да попазите два-три дни леглото. Ако нямате висока температура, добре ще ви подействат топла вана и масаж. Взимайте по 1 супена лъжица мед дневно, разтворена в малко топла вода. Намазвайте с мед ноздрите отвътре, колкото е възможно по-дълбоко. Пийте ударни дози витамин С - деца от 300 до 600 мг в зависимост от възрастта, възрастни по 1000 мг дневно.
източник Ева


И още:

Чакрите - Приложна психология. Хармония в живота

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара:

Post a Comment

Полезни връзки