1. Хигиената е от изключително значение. Винаги измивайте грижливо ръцете си преди приготвяне на храната. Изварявайте редовно шишета и бибероните: шишето - в

    продължение на около 10 минути, биберона - около 3 минути.
  2. Шишето трябва да бъде прозрачно, с широк отвор, заоблени ръбове и плоско дърно за по-добро почистване. Пластмасовите шишета имат предимството, че са леки и нечупливи.
  3. Спазвайте стриктно указанията върху кутията. Ако използвате повече мерителни лъжички от указаните за приготвяне разтвора, храната става много концентрирана и може да предизвика запек. Ако не сте сигурни при отброяване на мерителните лъжички, можете първо да отсипете необходимия брой в чиста чашка и след това да прибавите това количество към водата.
  4. Едно хранене нормално продължава около 20-30 минути. Ако шишето се изпразва за по-кратко време, затегнете пръсетна на капачката малко повече: по този начин млякото ще изтича по-бавно. Ако това не помага, значи отворът на биберона е твърде голям. Ако Вашето бебе поема храната много бързо, можете да направите малка пауза и да го оставите да се оригне. Ако храненето продължава повече от половин час, отвийте леко пръстена на капачката или използвайте биберон с по-голям отвор.
  5. Разтворът може да бъде приготвян за всяко отделно хранене. Възможно е обаче и да се пирготви количеството, необходимо за целия ден. В този случай шишетата не трябва да се съхраняват в хладилника за повече от 24 часа, като преди употреба трябва да се разклатят добре, да се подгреят и отново да се разклатят.
  6. Изкуственото хранене трябва да следва в най-голяма степен естествения ритъм на кърменето. Ето защо то трябва да се извършва по определена схема на хранене или съобразно естествения ритъм на Вашето бебе.
  7. Оставете бебето да поеме толкова храна, колкото желае, точно както при кърменето. В никакъв случай не давайте на бебето остатъци от пердишно хранене (престояла храна).
  8. Превърнете храненето в удоволствие. Бебето обича да бъде докосвано и гушкано и ще се храни с удоволствие. Когато храните бебето през нощта намалете светлината и се старайте в най-голяма степен да пазите тишина.
  9. В първите дни след раждането Вашето бебе не поема много храна. Не се тревожете, то има достатъчно запаси в организма!
  10. Сухите, твърди изпражнения могат да се дължат на недостиг на вода. В такъв случай можете да добавите малко вода към разтвора или да дадете допълнително вода между храненията. Винаги се консултирайте с Вашия лекар при наличие на такива проблеми или ако Ви е необходима повече информация.
И ОЩЕ:

Помпите за гърди и изцеждането на кърма

Кърменето е полезно за майката

Любими Детски Приказки и Филми - Гледай Онлайн

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара:

Post a Comment

Полезни връзки