Д-р Гергана Гешанова
Медицински център "Здраве"



Ваксините създават имунитет спрямо дадени вируси, но няма гаранция, че този път няма да дойде друг щам, който не е бил включен във ваксината, и тогава пак ще се окажем неподготвени.
За да бъдем спокойни, трябва да имаме здрав, силен и закален организъм. Това означава на първо място

Rp:/пълноценно хранене
Плодове, зеленчуци, ядки, зърнени храни, семена са храните от райската градина. В този сезон особено полезни са червените чушки, зелето, червеното цвекло, лук, чесън, цитрусови плодове и най-вече киви. Активните антиоксиданти и фитохимикали, които ликвидират свободните радикали, се намират единствено в тях.

След това идва ред на
Rp:/почивката
Тя е изключително важно условие за устойчивост, особено за работохолиците. Кафетата, които пием през деня, могат да ни задържат будни, но няма да премахнат умората и преумората. Тя остава и неусетно подкопава имунитета ни.

Rp:/движението
е тема "табу" у нас и това е втората причина, след употребата на свинско месо, поради които сме на върха на "черните" класации в света по инфаркти и инсулти. Затова, когато останете някой ден сами вкъщи, застанете по бански костюм пред голямото огледало и огледайте тялото си. Външно има доста излишни неща, а отвътре нещо липсва и то е съпротивителната сила. Те са в обратнопропорционална зависимост.

Пиете ли
Rp:/вода
Ако не дадете на вашите клетки нужните им 1,5-2 л вода дневно - не компот, не кола, а вода, организмът сам ще си я изработи, но за целта ще изразходва енергията, която е предназначена за защита.

Дишате ли
Rp:/чист въздух
поемате ли достатъчно слънчеви лъчи, гледат ли очите ви достатъчно зелено и широки хоризонти? Ако не, вие се лишавате от едни от главните средства за поддържане на нормален тонус на нервната система и за зареждане на организма с енергия. Природата, макар и доста унищожена от човека, все още остава мощен източник за обновяване на неговите сили и дух.

Не забравяйте и
Rp:/закаляването
То трябва да започне още от самото раждане, но ако по една или друга причина сте пропуснали този момент, никога не е късно да поставите началото. Разбира се постепенно, за да не се разболеете сами. Но постоянно.
Бъдете сигурни, че едно здраво, закалено тяло не само ще бъде чудесна защита срещу вирусите, но то е и по-красиво, по-привлекателно, по-жизнено и по-работоспособно.

Ако все пак се разболеем
За много хора, дори за лекари, първата реакция е антибиотик. Той не атакува вирусите. Влияе в най-добрия случай на микробите, които често пъти ги следват, но вирусите остават незасегнати. А именно те са опасни, защото отделяните от тях токсини атакуват стените на кръвоносните съдове. Затова - по-малко сол в храната, повече витамин С.
Добре е, ако имате здрав стомах, да изпиете 1-2 аспирина с горещ чай от липов цвят - с мед и лимон, и да си направите гореща баня на краката, по възможност с добавка на морска сол. Лекарствата парацетамол, фервекс, упсарин също имат добър ефект.
Но има и естествени средства, които ни помагат да се борим с вирусите. Колкото и странно да ви звучи, 
но на първо място това е
Rp:/контрастният душ
 
Всеки ден, даже два пъти дневно взимайте душ. Накрая завършете с колкото можете да издържите гореща вода, след това рязко сменете със студена - за около 20-30 секунди. После отново пуснете горещата - за 3-4 минути и пак превъртете на студена - за 20-30 секунди и така - 3 пъти. Това е наглед съвсем просто средство, но добре е да знаем, че хидротерапията, макар и не особено популярна у нас, има много почитатели по цял свят.
Контрастният душ не само нормализира кръвното налягане - особено за хипотоници, които не искат да пият кафе, но и рязко повишава имунитета. Води до прилив на кръв към мускулите и кожата, до образуване на нови кръвни клетки в кръвните депа и до увеличаване броя на клетките-защитници в организма.

Използвайте
Rp:/медицински въглен
Медицинският въглен е абсорбент - т.е. свързва отровните вещества и ги изхвърля от организма, преди те да са го поразили. Има медицински въглен на прах, който може да се пие направо или да се разтваря във вода, а също така има и таблетки, които се приемат много лесно. Ако чувствате, че вирусите атакуват гърлото ви, смучете тези таблетки и ще почувствате облекчение и излекуване.
Естествен антибиотик се намира в плодовете на ниския бъз.Изсушени, те могат да се взимат във вид на запарка - по една чаена чаша - сутрин, обед и вечер преди хранене.

Друго много полезно средство е
Rp:/пчелният прашец
Той може да се приема по една равна чаена лъжичка сутрин на гладно - препоръчително е да се разтвори добре със слюнката в устата и после да се гълта. Единствено за деца, които не винаги харесват вкуса му, се препоръчва да се смели и да се разбърка с мед. Мед, прополис, пчелен прашец, пчелно млечице, пшеничен зародиш, екстракт от жен-шен и алое е мощна противовирусна комбинация, която повишава защитните сили на организма и срещу други болестотворни фактори. Понякога този ефект може да се постигне и от самостоятелната употреба на чист екстракт от алое - алое-гел.
Много популярни в народната медицина са и билковите отвари от липов цвят, цвят от черен бъз, плод и листа от малина, стръкове от мащерка, корени от ружа, борови връхчета, кора от бяла върба, стръкове от риган, коренище от кръвен здравец. Можете сами да си приготвите запарка от всяка билка или да ги комбинирате. Най-добрата комбинация, отчитаща допълнителните индивидуални особености и вашите здравословни проблеми, ще направи лекарят фитотерапевт.

И най-накрая, постарайте се да имате винаги
Rp:/добро настроение
Позитивната настройка към живота и смехотерапията са много полезни, даже и срещу вируси!

За профилактика

Освен консумацията на много пресни плодове и зеленчуци препоръчвам и покълнали семена от жито, слънчоглед, тиквени семки.




Сироп за укрепване на имунната система
200 г зелени листа от алое се смилат или счукват, смесват се с 1 кг пчелен мед и 1 л червено вино. Сместа ври 1/2 час на водна баня и след като изстине, се прецежда. Държи се на хладно и тъмно, пие се 3 пъти дневно по 1 с.л. половин час преди хранене. При язви и гастрити може да предизвика болка, поради което се налага да се пие 1/2 час след храна. Сиропът се пие по веднъж годишно да изчерпване на количеството.
Хора с доброкачествени и злокачествени тумори да не го употребяват, тъй като може да активират новообразуванията.

За лечение
При вече проявени симптоми на грип - втрисане, болки в мускулите, чувство на отпадналост, главоболие, температура, хрема, болки в гърлото - ограничете физическите натоварвания. Най-добре е да попазите два-три дни леглото. Ако нямате висока температура, добре ще ви подействат топла вана и масаж. Взимайте по 1 супена лъжица мед дневно, разтворена в малко топла вода. Намазвайте с мед ноздрите отвътре, колкото е възможно по-дълбоко. Пийте ударни дози витамин С - деца от 300 до 600 мг в зависимост от възрастта, възрастни по 1000 мг дневно.
източник Ева


И още:

Чакрите - Приложна психология. Хармония в живота

Първия Български Бутон за споделяне

Специалистите дават няколко практични съвети в помощ на родителите с хиперактивни деца.

Привлечете вниманието му.
Преди да дадете инструкции - изключете телевизора,
използвайте по-често името на детето, гледайте го в очите, говорете ясно и спокойно.

Дайте му пространство и свобода.
Осигурете  му по-голяма детска стая с по-малко неща за чупене и събаряне. През уикендите и отпуските почивката му трябва да бъде активна - с повече излети или разходки в парка.

Игрите помагат.
Конструирането и реденето на пъзели стимулират концентрацията, а игрите с топки - развитието на координацията. Блокчетата за оцветяване също помагат за съсредоточаването. В началото детето ще излиза от очертанията, но с времето ще започне да ги спазва.

Бройте до три.
Ако детето вземе чужда играчка, кажете му: "Пепи, моля те върни куклата на Яна. Броя до три. Едно..., двеее(вече с по-заплашителен тон), ....три..."

Похвала и възнаграждение.
Хвалете детето, когато слуша и изработете схема за възнаграждаване. Например не прекъсва майка си, докато тя говори по телефона и успява да го прави цяла седмица. Детето получава нещо, което е искало - например половин час повече игра навън.

Спазвайте ритуали.
Ставане по едно и също време, закуска, детска градина, вечеря, пирказка за лека нощ, лягане.

Всички се съобразявайте с правилата.
Баби, дядовци, лели и други роднини и познати, които понякога гледат детето, трябва стриктно да изпълняват правилата, установени от родителите.

И ОЩЕ:

Първия Български Бутон за споделяне

Няколко идеи за сладки и забавни бебешки костюми за карнавал. Или просто за една весела снимка, която да остане скъп спомен за цялото семейство....




Любими Детски Приказки и Филми - Гледай Онлайн

Как ще изглежда вашето бебе? - Онлайн Генератор

Сладки Бебета и Кисели Лимони


Първия Български Бутон за споделяне

Кърменето става все по-популярно. Расте броят и на майките, които изцеждат кърма, за да могат да комбинират кърменето с други дейности и отговорности,

включително връщането на работа. Поради това е важно майката да избере помпа, която е конструирана соъбразно физиологията на кърменето и така да си осигури комфорт, контрол и ефикасност.

Физиология на кърменето

Когато кърмите, сукателните движения на бебето стимулират освобождаването на два хормона - пролактин и окситоцин. Пролактинът осигурява производството на кърма, а окситоцинът осигурява рефлекса на изхвърлянето на мляко. За да се стимулира освобождаването на окситоцин и да потече кърма, бебето масажира гърдата с лесни, бързи и ритмични движения и ниска интенцивност на всмукване. В началото то получава по-воднисто мляко, наречено предно, което утолява жаждата му. В момента, когато започне изтичане на млякото, бебето намалява честотата на сукателните движения и увеличава интензивността на всмукването. Кърмачето движи езика си вълнообразно, всмукването става по-силно. Така нивото на окситоцина се поддържа, за да се осигури потичане и на по-калорично задно мляко (т.нар. мастна фракция). Тази комбинация от ритмична компресия и интензивност на сукането, едновременно с общуването между майка и бебе осигурява производство и изхвърляна на кърма в коичество, достатъчно за храненето.

Помпите за гърди и изцеждането на кърма

Когато се изцежда кърма е важно да се имитират сукателните движения на бебето. Това води до освобождаване на окситоцин и пролактин и така се поддържа производството на мляко в достатъчно количество. Изцеждането може да е ръчно, но много жени предпочитат по-лесния начин - с помпа. Идеалната помпа за кърма стимулира пигментираната област около зърното (ареола) и изпразва гърдата, за да осигури на бебето както предно мляко, така и задно мляко. Все по-популярни стават електрическите помпи за кърма, които автоматично контролират скоростта и всмукването, позволявайки на майката да се изцеди без усилие. Те са по-ефективни, осигуряват повече мляко за по-кратко време, а жените не се изморяват и не променят ритъма на изцеждане. Има и двойни електрически помпи, които се използват за изцеждане на двете гърди едновременно. Това доказано увеличава количеството на млякото - идеален вариант за майки с близнаци или недоносени бебета.
Изцеждането с помпа изисква известен опит. Ето някои практически съвети, които ще Ви помогнат да успеете:

  • Изберете момент, в който не сте напрегната или ангажирана и когато няма вероятност да Ви прекъснат.
  • Бебето Ви или негова снимка ще Ви помогнат да подобрите рефлекса на изхвърляне на помпата.
  • Топлината и отпускащата обстановка ще подпомогнат потока на кърмата. Опитайте се да изцеждате след като сте взели топла вана или душ.
  • Поставянето на топла кърпа на гърдите за няколко минути преди да започнете да изцеждате ще подобри потока на кърма и ще облекчи гърдите Ви.
  • Опитайте се да изцеждате кърма от едната гърда, докато храните бебето си от другата, или продължете с изцеждането веднага след кърмене.
  • Сменяйте от време на време позицията на помпата спрямо гърдата, за да стимулирате по-добре.
И ОЩЕ:

Кои са съюзниците на вашето щастие?

6 Ефикасни Рецепти С Бял Равнец За Тонизиране На Кожата

Онлайн Магазини За Бебешки И Детски Стоки

Бебето има нокти - време е да ги изрежем


Първия Български Бутон за споделяне



  • Онлайн магазин Алезар - градски хлапета Ви предлага богат избор на бебешки и детски маркови дрехи на реномирани западни марки като Next, George, Cherokee, Just too cute, Early Days, Rebel Jnr, Minoti, Disney и др. Супер качество на супер цени!
  • Family-bg.com - Всичко прекрасно за вашето бебе - Облекла и обувки, аксесоари, козметика, играчки, видеопрограми, книги и всичко необходимо за вашето бебе.
  • mayoral.bg - детски дрехи и аксесоари от 0 до 14 г.
  • kanz.bg - магазин за детски дрехи и аксесоари
  • ДЕТСКИ СВЯТ - онлайн детски магазин за качествени маркови детски и бебешки дрехи, обувки, играчки.
  • Kidi.bg - Детски магазин онлайн, детски дрехи, бебешки дрехи, детски стоки и аксесоари.
  • magazinbebe.com - Най-сладките бебешки дрешки от Англия на български цени и с безплатна доставка до вас. Специални празнични предложения за деня на християнското кръщение, оригинални подаръци и много други приятни изненади.
  • oblechime.com - Качествени детски и бебешки дрехи - якета, суичъри, бодита, космонавти, комплекти и много други на известни марки като Disney, Early Days, Looney Tunes...на страхотни цени, с добро обслужване и бърза доставка.
  • moebebe.com - Бебешки онлайн магазин. Магазинът предлага бебешки колички, дрехи, одеала, аксесоари както и необходими за майката неща.
  • Kids Market - E-магазин за детски стоки
  • simonovi-bgshop - Всичко за вашето бебе, дете. Доставка само 7.00ЛВ. за цяла България. Разполагаме с наши наличности на Chicco, Peg Perego, Jane, Fisher Price, Vtech, Maxi Cosi, Barbie, Tac, Herding, Chipolino, Cangaroo, Avent, Tomy, Smoby, Little Tikes, Ecoiffier и др.
  • Petit Soleil - дрехи за деца на възраст от 1 месец до 10 години. Стоките, които ще намерите при нас принадлежат на марки, представени на френския пазар. Детските и бебешки дрехи в нашия магазин са съчетание от качество, дизайн и удобство на достъпна цена.
  • kristaltoys - Фирма “Кристал“ ООД съществува от 1996г. Основна дейност на фирмата е внос и търговия с артикули за деца. Тя работи успешно с български производители и осъществява внос от ОАЕ и Китай.
  • Пакостник - бебешки и детски онлайн магазин
  • 1001 играчки - детски магазин за играчки
  • zabebeto - детски маркет Ванеса
  • kasidabg - бебешки и детски дрехи и стоки
  • eontoys - онлан магазин за играчки
  • magazin.emika - магазин за детски обувки
  • vimashop - магазин за маркови детски дрехи
  • bobi-baby - детски магазин БОБИ
  • toytownbg - детски играчки и подаръци
  • shopsimba - онлайн магазин за детска мода
  • papagal - бебешки и детски интернет магазин ПАПАГАЛ
  • mal4o - детски и бебешки магазин МАЛ4О

Първия Български Бутон за споделяне


Колкото по-дълго майката кърми детето си, толкова по-малък е рискът да развие болести на сърцето, установиха учени от Питсбъргския университет (САЩ). Те проследили повече от 140

000 жени, които родили децата си преди 35-годишна възраст и внимателно проучили здравословното им състояние. Оказало се, че тези, които не са кърмили, страдат от исхемична болест на сърцето с 10% по-често от техните връстнички, които са кърмили децата си повече от година. Дори месец кърмене понижава нивото на холестерола в кръвта на жената, както и риска от хипертония, исхемична болест на сърцето и диабет, убедени са учените.


Хранене и изграждане на костната система при децата


Рахитът при децата - 5 мита и истини

Чистенето по време на бременност може да увреди плода

 

Първия Български Бутон за споделяне


Кампания  на УНИЦЕФ за ранно детско развитие "Мълчанието днес ражда викове утре".
Кампанията има за цел да  повиши информираността на българските родители, общественост, журналисти, политици за важността на първите три години в развитието на децата, както и да стимулира пълноценното общуване с децата в този период.
"Основното послание на кампанията, "Мълчанието днес ражда викове утре", е че всеки ден е важен и безценен. Общуването с детето в първите три години изгражда днес нагласата му към света. Дали детето в бъдеще ще отговори с "Мразя те" или "Обичам те" зависи от цялостното ни отношение към детето в първите му години", заяви Октавиан Бивол.
Д-р Мария Трифонова определи ранното детство като "възраст, в която детето е активен участник, активен откривател. Запознава се със своите възможности, формира своята идентичност и самооценка". Посланието, което тя отправи към родителите и към всички, които имат отношение към гледането на деца бе "да дават повече от себе си".
"Първите три години са изключително важни за развитието на детето, тъй като в този период се развиват най- активно връзките между невроните. Около 70% от децата до 3 г. в България се гледат в семейна среда. Поради тази причина кампанията е насочена към родителите и тяхната роля", поясни Трифонова.

Ранното детско развитие е заложено в приоритетните области и дейности на Националната стратегия за детето 2008-2018 г., приета с решение на Народното събрание. В партньорство с правителството и местните власти УНИЦЕФ ще работи за създаването на интегрирани политики и модели, подкрепени с бюджети, които гарантират най-добрия старт в живота за всяко дете в България.

За УНИЦЕФ:
УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на обединените нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам УНИЦЕФ е водеща организация, която работи в полза на децата. Представена е в над 150 страни по света.
УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. Организацията оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН.
УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

Прочети още:

Приказки За Малки И Големи – Гледай Онлайн 


Защо 1 Април Е Деня На Лъжата 

10 Интересни Факти За Съня 

Първия Български Бутон за споделяне



 

 

 



 Спящата Красавица (Walt Disney)



Красавицата и Звярът (Walt Disney)












Тайнствените златни градове / Mysterious Cities Of Gold











 Ледена Епоха 3: Зората На Динозаврите











Жабокът Принц









Пепеляшка ( Cinderella)

 

 

 

 


Гръм (Bolt) 2008

 

 

 

 


Лешникотрошачката 

 

 

 

 

  



Вълшебното Огниво

Цар Дроздобрад

Малката Кибритопродавачка

Приказката На Стария Дъб

Златка, Златното Момиче



Горски Пътешественици

Красавицата И Звярът

-------------------------------------------------------------------------


Снежанка И Седемте Джуджета - Първа Част - БГ Аудио

Снежанка И Седемте Джуджета - Втора Част - БГ Аудио

--------------------------------------------------------------------------


Синдбад - Легендата За Седемте Морета - Първа Част (BG Audio)

Синдбад - Легендата За Седемте Морета - Втора Част (BG Audio)

Синдбад - Легендата За Седемте Морета - Трета Част (BG Audio)

Синдбад - Легендата За Седемте Морета - Четвърта Част (BG Audio)

----------------------------------------------------------------------


Силян Щърка - Приказките На Щурчето

Нероден Петко - Приказките На Щурчето



---------------------------------------------------------------------
Пепеляшка ( Cinderella) - Част 1/2 ( Бг Аудио)

Пепеляшка ( Cinderella) - Част 2/2 ( Бг Аудио)

---------------------------------------------------------------------
Снежанка И Седемте Джуджета - Първа Част - Бг Аудио

Снежанка И Седемте Джуджета - Втора Част - Бг Аудио





---------------------------------------------------------------------------------
И още:

Любими Детски Песни За Малки И Големи

Любими Детски Аудио Приказки - Слушай Онлайн

Детски Песни - Видео Колекция

Първия Български Бутон за споделяне

Всеки, който е гледал филмчeтата на Уолт Дисни, никога няма да забрави Дисни прицесите или другите вълшебни Дисни герои. Тук можете да оцветявате онлайн картинки от любимите си Дисни аннимационни филмчета. Изберете Дисни герой и щракнете, за да се отвори страницата с неговите картинки за оцветяване. Когато книжката с Дисни картинки се зареди изберете картинка и започнете да оцветявате. Използвайте голямата четка за оцветите фона, след това молива, фулмастера или малката четка, за да оцветите детайлите на Дисни картинката. 





Първия Български Бутон за споделяне

Полезни връзки