Ако искате да узнаете как се чувства Вашето дете, наблюдавайте го, докато си играе. Както термометърът ни показва дали е болно, така и неговите игри ни носят
информация за емоционалното и психическото му състояние.

Какво търси и намира детето в игрите?

На първо място те са удовоствие за него. Освен това игрите му позволяват и да експериментира с издържливостта, усещанията и емоциите си. Чрез тях малчуганът може да изрази своите желания и се научава да контролира страховете си.
Благодарение на различните ограничения и правила, с които детето се сблъсква по време на игра, то се уми и да бъде самостоятелно - нещо, което ще му е нужно, когато тръгне на училище. Като спазва правилата, малчуганът сам си поставя ограничения и така се грижи за собствената си безопасност.

Какво ни съобщават те за нашето дете?

Ако то си играе, значи е в добро психично здраве. Съответно промените в обичайното му поведение по време на игра разкриват неговите страхове и тревоги.
Видът на игрите се променя според възрастта на малчугана. Те му помагат да преминава през различните етапи на своя живот. Докъм 8-ия месец бебето открива света, като слага предмети в устата си, реагира на цветовете и звуците. След това до към 18-ия месец няма спирачки - обожава да се придвижва на колела ( с проходилка, тротинетка и т.н.), като дърпа и бута някаква играчка и така полека-лека се научава да бъде самостоятелно.
Мужду 13 и 36 месец малчуганът се нуждае от играчки за хвърляне, удряне.
След това между 3 и 5 години е в плен на своето въображение. Като влиза в различни роли, се научава да съществува отделно от своите родители.

А ако проявява грубост към другите деца?

Ако 2-годишното Ви дете изтръгне от ръцете на свое приятелче неговата количка, това не се дължи нито на агресивност, нито на егоизъм. То не се стреми към самата играчка, а към удоволствието, което тя доставя на другарчето му. Мисли си, че като притежава играчката, ще бъде като другото дете. Тук е ролята на родителите да му помогнат да не бърка това, което е, с това, което притежава. Но не му се карайте : на тази възраст на децата им е трудно да устоят на вътрешните си импулси.


Ами ако много рядко си играе?

Можете да му се притечете на помощ, като играете заедно с него, съберете го с други деца, разказвайте му истории, които развиват въображението. Но ако въпреки всичко отказва да играе и не се интересува от заниманията на връстниците си, това е знак, че нещо не е наред. Не се колебайте да потърсите съвет от психолог - както бихте се посъветвали с лекар, ако малчуганът е с температура.

И ОЩЕ:

Музиката на Моцарт помага на недоносените бебета да наддават по-бързо

Онлайн калкулатори за бъдещи майки - Всичко за бременността


Къна (Henna) - Къносване на косата. Начин на приготвяне. Полезни рецепти

3-те Основни типа на стареене на кожата. Информация, превенция и лечение

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара:

Post a Comment

Полезни връзки