Масажът на Вашето бебе ще подари и на двама Ви удоволствие и успокоение, особено ако масажът се извършва след къпане на бебето.


Начало на масажа



Когато правите масаж на бебето, Вие усилвате и укрепвате връзката, която съществува между Вас. Масажът ще успокои детето и ще Ви достави огромно удоволствие. Можете да направите масаж след къпането на бебето, а също така и когато дедето е облечено или лежи в своето легло. Преди да започнете с масажа, покажете на бебето ръцете си, ца да може то да се "съгласи" с масажа (ако не иска масаж, то се отдръпва или обръща (когато вече е започнало да се обръща).
Преди да започнете, затоплете съцете си и нанесете на тях няколко капки подхранващо масло - зехтиново или бадемово. Започнете масажа от стъпалата към бедрата на детето. Уверено, меко и бавно прокарвайте палец в направление от петата към пръстите на крака.
След това преминете по дължината на крака с нежни, потупващи движения. Движението е от петите към коленете и нагоре по бедрата.



Масаж на тялото и ръцете



За да започнете масажа на тялото, поставете ръцете си на раменете на бебето и извършвайте меки, поглаждащи движения към гърдите.
Прокарвайте ръцете си от раменете към дланите на бебето, като внимавате да масажното масло да не попада на дланите и пръстите на детето. Ако това се случи, избършете ги, преди бебето да ги постави в устата си.
Ако коремчето на бебето Ви е меко и вие правите масаж веднага след хранене, поглаждате го с кръгови движения обратно на часовниковата стрелка. Коремчето на бебето е много чувствително, затова ако детето започне да нервничи, пристъпете към следващата крачка на масажа.


Масаж на лицето и гърба




С пръсти погалете лицето на бебето от средата на челото към слепоочията и след това по бузите.
Ако след завършване на тези действие бебето лежи спокойно, може да го обърнете по корем и да масажирате цялото му телце по дължина с плавни движения от главата към петите.
Отнасяйте се с бебето си с нежност и ако видите, че нещо му причинява дискомфорт, прекратете масажа. Не е наложително да проведете масаж, ако детето е обезпокоено или разстроено. Същото се отнася и за Вашето настроение. Масажът трябва да носи удоволствие и на майката, и на детето.

И ОЩЕ:

Музиката на Моцарт помага на недоносените бебета да наддават по-бързо


Хороскоп За Всеки

Как да отслабнем само на определени места

Онлайн калкулатори за бъдещи майки - Всичко за бременността

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара:

Post a Comment

Полезни връзки