Важно е да си дадем сметка, че интересът на децата към секса е напълно естествен и се събужда от биологичния им часовник. А той започва да тиктака не в тийнейджърска възраст, а доста по-рано

Използвайте удачния момент

Подходящ е всеки момент, в който в детското съзнание се е появил въпросът "откъде идват бебетата?" или пък мигът, когато сте заварили Вашия наследник да изучава сам себе си. Сексуалното просвещаване е непрекъснат и дълъг процес, който започва заедно с цулото опознаване на света в ранното детство и продължава цял живот.

Не измисляйте легенди

Не говорете на детето си за "птичките и пчеличките" и не използвайте завоалирани термини - това само ще го обърка, ще остане с впечатление, че темата е забранена и има нещо срамно.

Срамът

Притесненията как да говорят с детето си за секс са присъщи на много родители. Преодолейте ги - детето се притеснява не по-малко от Вас самите.


Малкото дете

Спокойно му разяснете защо се прегръщате и целувате с баща му - че това е една красива част от любовта, която се проявява по много начини. Покажете му, че разбирате неговия интерес към собственото му тяло, както и че това е напълно нормално.

Голямото дете

Не си мислете, че с провокиран разговор за секса ще събудите излишен интерес и активност: бъдете спокойни - грешките в секса идват не от сексуална просветеност, а по-скоро от невежество.
И запомнете основното: разговорът Ви с Вашето дете не трябва да се свежда само до въпроса "ползваш ли презерватив?". Важно е тийнейджърът ви да разбере, че при секса допуска някого и в душата си, а това никак не е маловажно. Нека да знае, че няма нужда да бърза - че е по-добре да се увери в чувствата на човека до себе си. И не пропускайте да му обясните, че първият път може да е разочароващ.

Няма точна рецепта

При всяко семейство разговорите за секса са различни. Ако десетгодишното ви дете се притеснява, оставете го просто да ви слуша. Или намерете някакви картинки, диаграми, видео-филм - винаги помагат. Ако искате, просто подхвърлете подходящата книжка на достъпно място. Не е лошо начало.

И ОЩЕ:

Изкуството да бъдеш родител - д-р Фицхю Додсън

Кама Сутра - Афоризми За Любовта

Домашен SPA салон. Детокс процедури у дома

101 Забравени Любовни Романи

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара:

Post a Comment

Полезни връзки