В "Науката за бебета"(Science of Babies), National Geographic ще проследи невероятните биомеханични промени, настъпващи в първите дванадесет месеца от човешкия живот. Ще може да видите първата глътка въздух на бебето и експоненциалния растеж на сърцето, даващ сила на това невероятно създание.








Наука за бебетата - Част 1/3 ( Бг Аудио) 
Наука за бебетата - Част 2/3 ( Бг Аудио) 

Наука за бебетата - Част 3/3 ( Бг Аудио) 

Първия Български Бутон за споделяне

Детето ни е с наднормено тегло и не му позволяваме да посяга към шоколада, а ние си хапваме пред него. Забраната не  еначин да подобрим храненето му, по-добре е да му даваме личен пример и да изградим навиците му за качественото и здравословно хранене.

"Децата до 8-12 години не участват съзнателно в процеса на хранене. За това какво ще има на трапезата са изцяло отговорни родителите или хората около тях. Когато кажеш на едно дете да не яде нещо определено, то го възприема само като забрана и не може напълно да разбере причините за настояването ни, особено ако вижда как възрастните го правят", обяснява диетологът Ипократис Пападимитрикос. За да има детето ни нормално за възрастта и височината си тегло, трябва от малко да му изградим навици за хранене, които то да спазва без усилие през целия си живот. Ако е възпитано с години коя храна е полезна и коя е деликатес, няма да се налага да спазва диети, когато порастне. Много коха, които идват при мен, ме питат:"Сега като свалих килограми, кога ще мина на нормално хранене?". Хората са склонни да възприемат храненето, което им създава физически и психически дискомфорт като нормално, а това, което поситгаме в кабинета и им създава комфорт, възприемат като нещо временно. Не е добре да си поставяме срокове за отслабване, а да не се налага да пазим диети", подчертава специалистът.

Не показвайте любовта си чрез храна

В днешно време все още в много семейства майките искат да покажат обичта си към децата си, като прекарват времето си в готвене и поднасяне на различни калорични деликатеси. Това обаче повишава холестерола, създава рискове за сърдечно-съдови заболявания и съкращава живота.

Не използвайте храната като награда или наказание

Всички сме чували реплика от рода: "Ако слушаш, ще ти купя шоколад или ще ти взема детско меню, както и "ако не слушаш, няма да ти дам..." Искаме ли да го наградим, е по-добре да го заведем на разходка, в зоологическата градина или да покараме заедно колело. И когао порастне, след труден ден, ще отиде в парка или на масаж, а няма да влезе в ресторант и да преяде.
Не е добре и храната да се приема като вид занимание. Някои  родители не искат да си играят с децата и да за са по-спокойни, им отварят чипс и им пускат телевизора, което е съвсем погрешно. Не е добър и подходът, ако то скучае, да го питате:" Маме, да ти направя ли нещо за хапване?"
Като отивате на гости, където има деца, не им вземайте шоколад, а нещо, което да развива творческото им мислене - топка, пъзел, свирка. Не е добре детето да асоциира ходенето на гости при баба и при дядо с храна.

Един ден в седмицата за деликатеси

Създайте им навик, че 6 дни от седмицата е добре да се приема полезна и здравословна храна, а на седмия може да си позволят малки изкушения навън, като торти, шоколади или сандвичи от заведения за бързо хранене. В менюто на малките трябва да преобладават зеленчуци, месо, риба, плодове, пълнозърнест хляб, сирене, прясно мляко, ядки, без газирани напитки, сладки, захар. Това не ги прави забранени, а просто не трябва да преобладават. С времето неусетно децата ще спрат да искат такива неща през седмицата и ще знаят, че те са за свободния ден. И не забравяйте - не дръжте чипсове и шоколадови бонбони в шкафа. Ако купувате такива храни за себе си, то ще намери начин да ви омилостиви и да си похапва от тях. Чусто децата нямат мярка за количеството, особено ако гледат телевизия.

Свикнете ги да обичат плодовете и зеленчуците

Много деца се мръщят на зеленчуците, затова приложете няколко трика. Преди да направите салата, ги накарайте да изберат какво да има в нея. Дете, което "само" е направило салатата, е по-вероятно да се храни с нея. Освен това сервирайте зеленчуците преди основното хранене, когато са най-гладни. Нарежете морковчетата на пръчици, за да е красиво и забавно, докато малките ги хапват.

Редовно ли хапват?

Сега учениците са доста ангажирани с училище, спорт, пиано, езикови курсове и понякога нямат време да хапнат, а е важно да закусват, обядват и вечерят. Свикнете ги да си носят закуска в училище, вместо да си купуват сандвичи с пържени кюфтета и кебапчета или пици. По-добре е да знаете какво ядат и да им приготвите сандвич с черен хляб, резен домат, филе и качествено сирене.

Нека порциите са малки

Децата не могат да развият усет към количествата и лесно могат да придобият навик да поглъщат храната от препълнени чинии.
Ако сте на гости и порцията е голяма, не ги карайте да изяждат всичко!

Да не използват храната за задоволяване на липсващи емоции

Децата, които преяждат и имат такава склонност, изпитват лека и скрита депресия и страдат от недостатъчно внинамие. Наблюдавайте дали детето Ви прекалява с храната, когато се чувства самотно или разстроено и му обръщайте повече внимание. Ако не го направите, когато порастне, ще търси утеха в храната в труден момент.

И ОЩЕ:

Когато детето ни го е страх да зададе въпрос в училище

Най - полезните напитки

Детето не иска да спи - създайте му навици!

Музикална терапия за детето

Първия Български Бутон за споделяне

Родителите често се чудят кога е най-подходящо да започнат да говорят с децата си за пари. Много често това просто не се случва. Експертите са единодушни, че е от изключителна важност родителите да отделят време и усилия за финансовото възпитание на децата.


От най-ранна възраст може да започнете да възпитавате детото, така, че да е финансово отговорно. Чрез игри, разговори и нагледни примери може да го направите културно във финансово отношение. Погрешен подход е да го оставите само да съди за кова какво са парите, откъде идват и как да разполага с тях. Лошото възпитание относно финансовите въпроси, както и незнанието могат да бъдат повод за лошо интегриране в обществото. Добре е да имате готов модел на поведение, който да следвате.

От 3 до 5 години - започнете от рано


Покажете на детето шепа стотинки и различни банкноти. Позволете му да чуе звъна им, да направи разлика между различните големини и форми. Около 4-5 годишна възраст вече може да разясните как да разпознава различните стойности на парите. Обяснете, че хората работят, печелят пари, които служат за купуване на разни неща.

От 5 до 8 години - джобните пари

Не пропускайте финансовото възпитание на детето на възраст 6-7 години. На тази възраст то тръгва на училище, съответно има нужда от пари. Много от децата, които не са имали опит с пари, имат проблеми с правилното им оползотворяване, когато започнат да разполагат с джобни. Затова още около 5-годишна възраст е добре да започнете да възпитавате детето да борави с пари. Сумата, която му давате, не е от значение, важно е използването й. Не давайте твърде много - детето лесно може да се научи да пилее пари за ненужни неща, но не и твърде малко - не го карайте да се чувства неудобно сред приятелите си. Това е идеален моментт да обясните защо хората спестяват пари.

От 8 до 11 години - говорете с детето

Взимайте детето с вас, когато сте на пазар. Говорете за това колко струват нещата. Сравнявайте цените на различните стоки. Обяснявайте кое е разумно да се купува и кое не. Пускайте го да пазарува само, докато Вие чакате извън магазина, като преди това сте обяснили, че трябва да купи това, за което е изпратено и да не забравя рестото.
На тази възраст децата могат да помагат в къщи. Ако давате на детето малка парична награда за свършена работа, можете лесно да го научите, че парите се изкарват с труд. Тази възраст е идеален момент да поговорите за щедростта, като му обясните, че не е важно колко ще даде на някого, а желанието да го направи. Следващия път, когато отидете на кино, покажете билетите на детето и му обяснете колко много могат да струват тези късчета хартия.

От 11 до 14 години - демонстрирайте и обяснете различните методи на плащане

В тази възраст е задължително да обясните на децата, че може да се плаща не само с пари. На децата, на които не е обяснено какво представлява картовото плащане, това може да се стори голяма далавера. Обяснете с подробности какво представлява кредитната/дебитната карта, както и как работи и какви рискове крие. Разяснете, че парите, взети на заем чрез кредитна карта се връщат всеки месец и всичко, което купувате с нея, може да излезе много по-скъпо от плащането в брой.

От 14 до 18 години -обяснете на детето за таксите, които се плащат месечно или годишно, осигуряването и пенсиите

Време е тийнеджърът да има основно понятие за таксите, които плаща семейството месечно или годишно - като започнем от основните неща, нужни на всяко домакинство като ток, вода, парно и стигнем до данъците за смет и имущество, здравното и пенсионното осигуряване. Опитайте се да подчертаете, че за всичко, което изплозвате в къщи се плаща и че един ден, много скоро, ще се наложи и детето да го прави. По този начин ще го научите да цени това ,което има и да го пести. Задължително трябва да повдигнете въпроса за осигуряването, като разясните защо хората се осигуряват здравно и пенсионно.

И ОЩЕ:

Детето - Как да го обичаме истински - Рос Кембъл

Малкият Принц - Антоан дьо Сент Екзюпери

Детските игри - Какво разкриват те за нашия малчуган?

Онлайн калкулатори за бъдещи майки - Всичко за бременността

Първия Български Бутон за споделяне

Важно е да си дадем сметка, че интересът на децата към секса е напълно естествен и се събужда от биологичния им часовник. А той започва да тиктака не в тийнейджърска възраст, а доста по-рано

Използвайте удачния момент

Подходящ е всеки момент, в който в детското съзнание се е появил въпросът "откъде идват бебетата?" или пък мигът, когато сте заварили Вашия наследник да изучава сам себе си. Сексуалното просвещаване е непрекъснат и дълъг процес, който започва заедно с цулото опознаване на света в ранното детство и продължава цял живот.

Не измисляйте легенди

Не говорете на детето си за "птичките и пчеличките" и не използвайте завоалирани термини - това само ще го обърка, ще остане с впечатление, че темата е забранена и има нещо срамно.

Срамът

Притесненията как да говорят с детето си за секс са присъщи на много родители. Преодолейте ги - детето се притеснява не по-малко от Вас самите.


Малкото дете

Спокойно му разяснете защо се прегръщате и целувате с баща му - че това е една красива част от любовта, която се проявява по много начини. Покажете му, че разбирате неговия интерес към собственото му тяло, както и че това е напълно нормално.

Голямото дете

Не си мислете, че с провокиран разговор за секса ще събудите излишен интерес и активност: бъдете спокойни - грешките в секса идват не от сексуална просветеност, а по-скоро от невежество.
И запомнете основното: разговорът Ви с Вашето дете не трябва да се свежда само до въпроса "ползваш ли презерватив?". Важно е тийнейджърът ви да разбере, че при секса допуска някого и в душата си, а това никак не е маловажно. Нека да знае, че няма нужда да бърза - че е по-добре да се увери в чувствата на човека до себе си. И не пропускайте да му обясните, че първият път може да е разочароващ.

Няма точна рецепта

При всяко семейство разговорите за секса са различни. Ако десетгодишното ви дете се притеснява, оставете го просто да ви слуша. Или намерете някакви картинки, диаграми, видео-филм - винаги помагат. Ако искате, просто подхвърлете подходящата книжка на достъпно място. Не е лошо начало.

И ОЩЕ:

Изкуството да бъдеш родител - д-р Фицхю Додсън

Кама Сутра - Афоризми За Любовта

Домашен SPA салон. Детокс процедури у дома

101 Забравени Любовни Романи

Първия Български Бутон за споделяне

Полезни връзки