Кампания  на УНИЦЕФ за ранно детско развитие "Мълчанието днес ражда викове утре".
Кампанията има за цел да  повиши информираността на българските родители, общественост, журналисти, политици за важността на първите три години в развитието на децата, както и да стимулира пълноценното общуване с децата в този период.
"Основното послание на кампанията, "Мълчанието днес ражда викове утре", е че всеки ден е важен и безценен. Общуването с детето в първите три години изгражда днес нагласата му към света. Дали детето в бъдеще ще отговори с "Мразя те" или "Обичам те" зависи от цялостното ни отношение към детето в първите му години", заяви Октавиан Бивол.
Д-р Мария Трифонова определи ранното детство като "възраст, в която детето е активен участник, активен откривател. Запознава се със своите възможности, формира своята идентичност и самооценка". Посланието, което тя отправи към родителите и към всички, които имат отношение към гледането на деца бе "да дават повече от себе си".
"Първите три години са изключително важни за развитието на детето, тъй като в този период се развиват най- активно връзките между невроните. Около 70% от децата до 3 г. в България се гледат в семейна среда. Поради тази причина кампанията е насочена към родителите и тяхната роля", поясни Трифонова.

Ранното детско развитие е заложено в приоритетните области и дейности на Националната стратегия за детето 2008-2018 г., приета с решение на Народното събрание. В партньорство с правителството и местните власти УНИЦЕФ ще работи за създаването на интегрирани политики и модели, подкрепени с бюджети, които гарантират най-добрия старт в живота за всяко дете в България.

За УНИЦЕФ:
УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на обединените нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам УНИЦЕФ е водеща организация, която работи в полза на децата. Представена е в над 150 страни по света.
УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. Организацията оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН.
УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

Прочети още:

Приказки За Малки И Големи – Гледай Онлайн 


Защо 1 Април Е Деня На Лъжата 

10 Интересни Факти За Съня 

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара:

Post a Comment

Полезни връзки