Кърменето става все по-популярно. Расте броят и на майките, които изцеждат кърма, за да могат да комбинират кърменето с други дейности и отговорности,

включително връщането на работа. Поради това е важно майката да избере помпа, която е конструирана соъбразно физиологията на кърменето и така да си осигури комфорт, контрол и ефикасност.

Физиология на кърменето

Когато кърмите, сукателните движения на бебето стимулират освобождаването на два хормона - пролактин и окситоцин. Пролактинът осигурява производството на кърма, а окситоцинът осигурява рефлекса на изхвърлянето на мляко. За да се стимулира освобождаването на окситоцин и да потече кърма, бебето масажира гърдата с лесни, бързи и ритмични движения и ниска интенцивност на всмукване. В началото то получава по-воднисто мляко, наречено предно, което утолява жаждата му. В момента, когато започне изтичане на млякото, бебето намалява честотата на сукателните движения и увеличава интензивността на всмукването. Кърмачето движи езика си вълнообразно, всмукването става по-силно. Така нивото на окситоцина се поддържа, за да се осигури потичане и на по-калорично задно мляко (т.нар. мастна фракция). Тази комбинация от ритмична компресия и интензивност на сукането, едновременно с общуването между майка и бебе осигурява производство и изхвърляна на кърма в коичество, достатъчно за храненето.

Помпите за гърди и изцеждането на кърма

Когато се изцежда кърма е важно да се имитират сукателните движения на бебето. Това води до освобождаване на окситоцин и пролактин и така се поддържа производството на мляко в достатъчно количество. Изцеждането може да е ръчно, но много жени предпочитат по-лесния начин - с помпа. Идеалната помпа за кърма стимулира пигментираната област около зърното (ареола) и изпразва гърдата, за да осигури на бебето както предно мляко, така и задно мляко. Все по-популярни стават електрическите помпи за кърма, които автоматично контролират скоростта и всмукването, позволявайки на майката да се изцеди без усилие. Те са по-ефективни, осигуряват повече мляко за по-кратко време, а жените не се изморяват и не променят ритъма на изцеждане. Има и двойни електрически помпи, които се използват за изцеждане на двете гърди едновременно. Това доказано увеличава количеството на млякото - идеален вариант за майки с близнаци или недоносени бебета.
Изцеждането с помпа изисква известен опит. Ето някои практически съвети, които ще Ви помогнат да успеете:

  • Изберете момент, в който не сте напрегната или ангажирана и когато няма вероятност да Ви прекъснат.
  • Бебето Ви или негова снимка ще Ви помогнат да подобрите рефлекса на изхвърляне на помпата.
  • Топлината и отпускащата обстановка ще подпомогнат потока на кърмата. Опитайте се да изцеждате след като сте взели топла вана или душ.
  • Поставянето на топла кърпа на гърдите за няколко минути преди да започнете да изцеждате ще подобри потока на кърма и ще облекчи гърдите Ви.
  • Опитайте се да изцеждате кърма от едната гърда, докато храните бебето си от другата, или продължете с изцеждането веднага след кърмене.
  • Сменяйте от време на време позицията на помпата спрямо гърдата, за да стимулирате по-добре.
И ОЩЕ:

Кои са съюзниците на вашето щастие?

6 Ефикасни Рецепти С Бял Равнец За Тонизиране На Кожата

Онлайн Магазини За Бебешки И Детски Стоки

Бебето има нокти - време е да ги изрежем


Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара:

Post a Comment

Полезни връзки