Родителите често се чудят кога е най-подходящо да започнат да говорят с децата си за пари. Много често това просто не се случва. Експертите са единодушни, че е от изключителна важност родителите да отделят време и усилия за финансовото възпитание на децата.


От най-ранна възраст може да започнете да възпитавате детото, така, че да е финансово отговорно. Чрез игри, разговори и нагледни примери може да го направите културно във финансово отношение. Погрешен подход е да го оставите само да съди за кова какво са парите, откъде идват и как да разполага с тях. Лошото възпитание относно финансовите въпроси, както и незнанието могат да бъдат повод за лошо интегриране в обществото. Добре е да имате готов модел на поведение, който да следвате.

От 3 до 5 години - започнете от рано


Покажете на детето шепа стотинки и различни банкноти. Позволете му да чуе звъна им, да направи разлика между различните големини и форми. Около 4-5 годишна възраст вече може да разясните как да разпознава различните стойности на парите. Обяснете, че хората работят, печелят пари, които служат за купуване на разни неща.

От 5 до 8 години - джобните пари

Не пропускайте финансовото възпитание на детето на възраст 6-7 години. На тази възраст то тръгва на училище, съответно има нужда от пари. Много от децата, които не са имали опит с пари, имат проблеми с правилното им оползотворяване, когато започнат да разполагат с джобни. Затова още около 5-годишна възраст е добре да започнете да възпитавате детето да борави с пари. Сумата, която му давате, не е от значение, важно е използването й. Не давайте твърде много - детето лесно може да се научи да пилее пари за ненужни неща, но не и твърде малко - не го карайте да се чувства неудобно сред приятелите си. Това е идеален моментт да обясните защо хората спестяват пари.

От 8 до 11 години - говорете с детето

Взимайте детето с вас, когато сте на пазар. Говорете за това колко струват нещата. Сравнявайте цените на различните стоки. Обяснявайте кое е разумно да се купува и кое не. Пускайте го да пазарува само, докато Вие чакате извън магазина, като преди това сте обяснили, че трябва да купи това, за което е изпратено и да не забравя рестото.
На тази възраст децата могат да помагат в къщи. Ако давате на детето малка парична награда за свършена работа, можете лесно да го научите, че парите се изкарват с труд. Тази възраст е идеален момент да поговорите за щедростта, като му обясните, че не е важно колко ще даде на някого, а желанието да го направи. Следващия път, когато отидете на кино, покажете билетите на детето и му обяснете колко много могат да струват тези късчета хартия.

От 11 до 14 години - демонстрирайте и обяснете различните методи на плащане

В тази възраст е задължително да обясните на децата, че може да се плаща не само с пари. На децата, на които не е обяснено какво представлява картовото плащане, това може да се стори голяма далавера. Обяснете с подробности какво представлява кредитната/дебитната карта, както и как работи и какви рискове крие. Разяснете, че парите, взети на заем чрез кредитна карта се връщат всеки месец и всичко, което купувате с нея, може да излезе много по-скъпо от плащането в брой.

От 14 до 18 години -обяснете на детето за таксите, които се плащат месечно или годишно, осигуряването и пенсиите

Време е тийнеджърът да има основно понятие за таксите, които плаща семейството месечно или годишно - като започнем от основните неща, нужни на всяко домакинство като ток, вода, парно и стигнем до данъците за смет и имущество, здравното и пенсионното осигуряване. Опитайте се да подчертаете, че за всичко, което изплозвате в къщи се плаща и че един ден, много скоро, ще се наложи и детето да го прави. По този начин ще го научите да цени това ,което има и да го пести. Задължително трябва да повдигнете въпроса за осигуряването, като разясните защо хората се осигуряват здравно и пенсионно.

И ОЩЕ:

Детето - Как да го обичаме истински - Рос Кембъл

Малкият Принц - Антоан дьо Сент Екзюпери

Детските игри - Какво разкриват те за нашия малчуган?

Онлайн калкулатори за бъдещи майки - Всичко за бременността

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара:

Post a Comment

Полезни връзки