Детето ни е с наднормено тегло и не му позволяваме да посяга към шоколада, а ние си хапваме пред него. Забраната не  еначин да подобрим храненето му, по-добре е да му даваме личен пример и да изградим навиците му за качественото и здравословно хранене.

"Децата до 8-12 години не участват съзнателно в процеса на хранене. За това какво ще има на трапезата са изцяло отговорни родителите или хората около тях. Когато кажеш на едно дете да не яде нещо определено, то го възприема само като забрана и не може напълно да разбере причините за настояването ни, особено ако вижда как възрастните го правят", обяснява диетологът Ипократис Пападимитрикос. За да има детето ни нормално за възрастта и височината си тегло, трябва от малко да му изградим навици за хранене, които то да спазва без усилие през целия си живот. Ако е възпитано с години коя храна е полезна и коя е деликатес, няма да се налага да спазва диети, когато порастне. Много коха, които идват при мен, ме питат:"Сега като свалих килограми, кога ще мина на нормално хранене?". Хората са склонни да възприемат храненето, което им създава физически и психически дискомфорт като нормално, а това, което поситгаме в кабинета и им създава комфорт, възприемат като нещо временно. Не е добре да си поставяме срокове за отслабване, а да не се налага да пазим диети", подчертава специалистът.

Не показвайте любовта си чрез храна

В днешно време все още в много семейства майките искат да покажат обичта си към децата си, като прекарват времето си в готвене и поднасяне на различни калорични деликатеси. Това обаче повишава холестерола, създава рискове за сърдечно-съдови заболявания и съкращава живота.

Не използвайте храната като награда или наказание

Всички сме чували реплика от рода: "Ако слушаш, ще ти купя шоколад или ще ти взема детско меню, както и "ако не слушаш, няма да ти дам..." Искаме ли да го наградим, е по-добре да го заведем на разходка, в зоологическата градина или да покараме заедно колело. И когао порастне, след труден ден, ще отиде в парка или на масаж, а няма да влезе в ресторант и да преяде.
Не е добре и храната да се приема като вид занимание. Някои  родители не искат да си играят с децата и да за са по-спокойни, им отварят чипс и им пускат телевизора, което е съвсем погрешно. Не е добър и подходът, ако то скучае, да го питате:" Маме, да ти направя ли нещо за хапване?"
Като отивате на гости, където има деца, не им вземайте шоколад, а нещо, което да развива творческото им мислене - топка, пъзел, свирка. Не е добре детето да асоциира ходенето на гости при баба и при дядо с храна.

Един ден в седмицата за деликатеси

Създайте им навик, че 6 дни от седмицата е добре да се приема полезна и здравословна храна, а на седмия може да си позволят малки изкушения навън, като торти, шоколади или сандвичи от заведения за бързо хранене. В менюто на малките трябва да преобладават зеленчуци, месо, риба, плодове, пълнозърнест хляб, сирене, прясно мляко, ядки, без газирани напитки, сладки, захар. Това не ги прави забранени, а просто не трябва да преобладават. С времето неусетно децата ще спрат да искат такива неща през седмицата и ще знаят, че те са за свободния ден. И не забравяйте - не дръжте чипсове и шоколадови бонбони в шкафа. Ако купувате такива храни за себе си, то ще намери начин да ви омилостиви и да си похапва от тях. Чусто децата нямат мярка за количеството, особено ако гледат телевизия.

Свикнете ги да обичат плодовете и зеленчуците

Много деца се мръщят на зеленчуците, затова приложете няколко трика. Преди да направите салата, ги накарайте да изберат какво да има в нея. Дете, което "само" е направило салатата, е по-вероятно да се храни с нея. Освен това сервирайте зеленчуците преди основното хранене, когато са най-гладни. Нарежете морковчетата на пръчици, за да е красиво и забавно, докато малките ги хапват.

Редовно ли хапват?

Сега учениците са доста ангажирани с училище, спорт, пиано, езикови курсове и понякога нямат време да хапнат, а е важно да закусват, обядват и вечерят. Свикнете ги да си носят закуска в училище, вместо да си купуват сандвичи с пържени кюфтета и кебапчета или пици. По-добре е да знаете какво ядат и да им приготвите сандвич с черен хляб, резен домат, филе и качествено сирене.

Нека порциите са малки

Децата не могат да развият усет към количествата и лесно могат да придобият навик да поглъщат храната от препълнени чинии.
Ако сте на гости и порцията е голяма, не ги карайте да изяждат всичко!

Да не използват храната за задоволяване на липсващи емоции

Децата, които преяждат и имат такава склонност, изпитват лека и скрита депресия и страдат от недостатъчно внинамие. Наблюдавайте дали детето Ви прекалява с храната, когато се чувства самотно или разстроено и му обръщайте повече внимание. Ако не го направите, когато порастне, ще търси утеха в храната в труден момент.

И ОЩЕ:

Когато детето ни го е страх да зададе въпрос в училище

Най - полезните напитки

Детето не иска да спи - създайте му навици!

Музикална терапия за детето

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара:

Post a Comment

Полезни връзки