Лекарското мнение е, че най-добре е жената да роди първото си дете преди 30 години, като пикът на фертилността е между 25 и 30 години, и започва да спада след 30-те.

Жените в тази възраст са като цяло здрави, без хронични заболявания и имат повече енергия.

Причини да се изчака

Много често нещата се случват не така, както сме ги планирали. Случва се да изчакаме развитие в кариерата, купуване на собствено жилище и дори намиране на подходящ партньор.
Младите жени на 20 години не са готови емоционално да станат майки - отговорността, лишенията, коренната промяна в живота са все причини да се отложи това важно събитие за по-далечното бъдеще. Тенденцията е още по-ясно изразена. Преди двайсетина години жените в България раждаха своето първо дете в доста по-ранна възраст, отколкото днес.
И докато преди време в обществото се гледаше с лошо око на жена, която ражда своето първо дете на 35 години, то днес това не прави впечатление на никого и е нещо съвсем нормално.

Здрава жена, здраво бебе

Няколко медицински проучвания сочат, че здравата бременна жена между 34-44 години има същия шанс да износи здраво бебе, сравнен с бременна 25-годишна жена. Така че когато става въпрос за раждането на здраво бебе от основно значение е физическото здраве на бъдещата майка.
Но какво се случва всъщност? Съвсем закономерно с напредването на възрастта се увеличават и здравословните проблеми, умората по време на бременност е по-голяма, увеличава се и рискът от малформации на плода. Но най-голямата заплаха е фертилността, която драматично спада след 35 години. Причината е в яйцеклетките и хромозомите в тях. Тъй като жените се раждат с определен запас яйцеклетки, това означава, че 35 годишната жена има 35 годишни яйцеклетки.Жените в по-напреднала възраст би трябвало да правят повече изследвания преди и по-време на самата бременност, за да се избегнат скритите рискове.

Зрялото майчинство

Много жени определят себе си за "готови" именно на 30 години, та дори и повече. До тази възраст имат възможност да попътуват, да създадат социални контакти, да завършат висшето си образование и да изградят кариера.
Жените в по-зряла възраст доста често признават, че не биха били толкова всеотдайни майки, ако бяха родили на 20 години.
Като цяло е важно да се отбележи и физическото състояние преди бременността - начина на живот, храненето, двигателната активност, тютюнопушенето и килограмите.

И ОЩЕ:

Как ще изглеждам след пластична операция? ПРОВЕРИ СЕГА!

Топ 5 Дамски парфюми за Есен 2009

С авантюрист или романтик в леглото - Тест само за жени!

Перфектни вежди за моето лице...КАК?!

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара:

Post a Comment

Полезни връзки