Може би изглежда неловко да санкционираме подрастващите ни син или дъщеря, когато не слушат, но всъщност това е полезно за тях. За да им покажем, че в реалния живот всяко тяхно действие има последствия.

Формулирайте ясно забраните

Тийнейджърът винаги проверява докъде може да си позволи да наруши изискванията ни. Например, казано му е да си дойде в 22 ч, а той се връща в 23 ч. Ако не реагирате на това, следващият път ще се прибере в 24 ч. Младежът/девойката има нужда от ясно формулирани забрани и трябва да знае, че ако не се съобразява с тях, ище има последствия. Всъщоност, когато наказанието е справедливо, подрастващият изпитва облекчение. Той е по-скоро разочарован, ако извършената от него глупост не бъде съответно отбелязана, защото това означава безразличие.

Как да постъпите, когато се провини

Разбира се, не можете да го наказвате като малкото дете, като го лишаватте от десерт или го пошляпвате. Ето какво съветват психолозите:

Не отправяйте лъжливи заплахи

Ако сте казали, че ще има санкция, трябва да я изпълните. За младежа или девойката няма нищо по-лошо от родител, който не държи на думата си и никога не осъществява заканите си. В такъв случай рискувате да загубите доверието на вашия тийнейджър.

Обсъдете заедно наказанието

Поговорете с провинилия се подрастващ. Може да го попитате: "Според теб какво ти се полага за това, което направи?" С изненада ще установите, че тийнейджърът е много строг към себе си. Той наистина се нуждае от съдействие, с което да изкупи грешката си.

Не го наказвайте, когато сте гневни

Излишно е да крещите на тийнейджъра, че няма да хходи на море през лятото или че му спирате джобните пари чак до пълнолетието. Това не е сериозно и най-вероятно няма да го направите. Другтият погрешен подход е да проявите инат, като настоявате за една несъразмерна с провинението санкция. Така постъпвате обикновено когато сте гневни от неговата постъпка и трудно се контролирате. Затова изчакайте да се успокоите и тогава преценете как да постъпите.

Искайте от него да поправи грешката си

Ако синът ви е повредил оградата, като се е блъснал в нея с колелото, накарайте го да я поправи. Дори и провинението му да не е свързано с разрушаване на вещ от семейното имущество, е добре да го компенсира с полезно дело. Това може да е подстригване на тревата в градината на вилата, пребоядисване на гаража и т.н.

Не налагайте двойна санкция

Той е направил своята беля, а вие му спирате джобните пари, забранявате гледането на телевизия, заключвате велосипеда...Не е ли много за едно провинение? Санкцията трябва да е пропорционална на допуснатата грешка. В противен случай рискувате да не намерите с какво да го накажете за някоя наистина голяма беля.

Важното е да не го унижите

Ако започнете да разказвате на всички какво е направил вашият наследник, това ще го накара да се почувства засрамен. Още по-неприятно е да му се подигравате, което само ще го нарани. Не е необходимо също така да напомняте два месеца по-късно на тийнейджъра, че след като се е провинил, не заслужава маратонките, които сте му купили. Санкцията е нужна именно, за да се приключи случаят. Защото чрез нея той поправя резултата от своето неправилно действие, докато унижаването излишно засяга личността.


Весел Тийн Речник За Родители

Деца онлайн - Национален център за безопасен интернет

Смях От Класната Стая – Ученически Изцепки

Психология На Проблемната Любов


Всичко прекрасно за вашето бебе

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара:

Post a Comment

Полезни връзки