Острото гнойно възпаление на средното ухо е много често заболяване в кърмаческата възраст. Разглежда се като самостоятелна нозологична единица, понеже по клинично протичане се отличава значително от възпалението на средното ухо при възрастните. Това различие се дължи на анатомичните, физиологичните и имунобиологични особености на детския организъм. При новородените горната част на тъпанчевата кухина е изпълнена с ембрионална миксоматозна тъкан, която създава отлични условия за възникване и задържане на възпалителния процес. По костната стена на канала на лицевия нерв често има дехисценции, през които инфекцията може директно да увреди нерва или да причини вътречерепно усложнение. В тази възраст често съществуват съдови връзки между средното ухо и ендокраниума, които спомагат за развитието на вътречерепни усложнения при възпаление на средното ухо. Мастоидният израстък е изграден от непневматизирана или слабо превматизирана спонгиозна кост, в която възпалението протича като остеомиелит. В ц.н.с. на кърмачетата преобладават въъзбудните процеси, а това води до генерализиране на възбуждението след дразнене на рецепторите и възникване на голям брой рефлекси в различните физиологични системи при възпаление на средното ухо. Ето защо у кърмачетата заболяването се проявява със симптоми от страна на много вътрешни органи, които преобладават над симптомите от страна на ухото. Имунобиологичните особености на кърмачето и малкото дете се обуславят от несъвършената терморегулация на детския организъм и от липсата на придобит имунитет.

Етиология

Острото гнойно възпаление на средното ухо при кърмачетата е вторично заболяване след остър катар на горните дихателни пътища и особено ринофарингити и често при морбили и скарлатина. Смята се, че първоначално инфекцията е вирусна, а в последстие към нея се прибавят патогенни микроорганизми. При кърмачетата честотата на острия опит е по-голяма, може би поради това, че Евстахиевата тръба е по-къса, по-широка и по-хоризонтална, отколкото при възрастните.

Клинична картина

В началото картината на заболяването се владее от симптомите на острия катар на горните дихателни пътища - повишена температурау запушен нос, обща отпадналост. По-късно децата стават неспокойни, плачливи. Сънят на кърмачетата е повърхностен - по време на сън внезапно се събужда със силен плач. По време на бозаене след няколко глътки бебето се отпуска и плаче пронизително. По-големите кърмачета правят опит с ръчичка да пипнат болното ухо. При някои деца се установява менингизъм, а при други - диспептични явления. Менингизмът, както и диспептичните явления могат да бъдат проява на основното вирусно заболяване, но винаги трябва да напомнят, еч може да се касае за остро възпаление на средното ухо. Когато настъпи пробив (спонтанен) на тъпанчето и през външния слухов проход започне да изтича ексудат, картината на заболяването се изяснява.

Диагнозата

Диагнозата на острото възпаление на средното ухо при кърмачетата се поставя въз основа на общите и местните симптоми. Общите симптоми, които говорят за това заболяване, са: повишена температура, обща отпадналост и неспокойствие, събуждане от сън със силен плач, плач по време на хранене, опити за пипане на болното ухо с ръчичка, наличие на менингизъм или диспепсия. Колкото е по-малко детето, толкова по-оскъдни са промените по тъпанчето, по-трудно е отоскопичното изследване и по-тежко е протичането на заболяването. Измененията по тъпанчето могат да варират от леко потъмняване и загуба на седефенобелия цвят, зачервяване и изчезване на анатомичните подробности до силно бомбиране на мембраната. Ако има перфорация на тъпанчето, която обикновено е малка, през нея синхронно с пуслациите на сърцето изтича ексудат. За диагностицирането на острия отит педиатрите търсят симптома на Вашер - при натиск върху трагуса детето плаче. Този симптом обаче има съмнителна стойност.

Лечението

Лечението на острото гнойно възпаление на средното ухо на кърмачето се насочва преди всичко към лечението на възпалителния процес на горните дихателни пътища, като за целта се предписват какпи за нос.
Ако промените по тъпанчето са още незначителни, в ухото се накапват капки: фуроталгин, оталгетон и др. Ако, обаче по тъпанчето се явят силна хиперемия и инфилтрация, трябва незабавно да се направи парацентеза - малък разрез в долно задния квадрант на тъпанчето, през който да се вентилира тъпанчевата кухина и да отчита гнойният ексудант. Парацентезата е безобидна и лека манипулация, но с много добър терапевтичен ефект. Когато тъпанчето е перфорирано и през слуховия проход започне да изтича ексудат, той се почиства чрез аспирация.
Назначава се антибиотично лечение в ударни дози до пълното оздравяване - поне 3-4 дни след стихване на общите явления и нормализиране на тъпанчето. При наличието на ексудат е правилно предварително да се направи антибиотикограма и в зависимост от нея да се подбере съответен антибиотик. Успоредно с това на детето да се дават витамини.
При правилно проведено лечение острото възпаление на средното ухо при кърмачето оздравява за 7-10 дни.

Доц.Д-р Александър Карапанчев, дн, Катедра по УНГ болести, при МУ,УМБАЛ "Царица Йоанна" - София

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара:

Post a Comment

Полезни връзки