Няколко предложения, които ще ви помогнат да се чувствате комфортно на работното място...


Не всяка жена има възможността да си остане в къщи по време на бременността и да се подготвя спокойно за щастливия момент, в който ще стане майка. Но пък и кой е казал, че бременността и работата са несъвместими? Разбира се, може да се работи, но така, че работата да не оказва негативно влияние върху здравето на бебето.

Протичането на бременността зависи от много фактори, затова е много важно бъдещата майка да знае какви промени трябва да внесе в работното си ежедневие, отчитайки особеното си положение.

Неизменният помощник
Лекарите не са стигнали до единодушно мнение за това, доколко влияе компютърът върху здравето на бъдещата майка и бебето. Но те са единодушни, че особено през първите три месеца, по-добре да не седите пред монитора. Освен вредните излъчвания, компютърът е и голямо натоварване за очите. А вътреочното налягане у бременните и без това е повишено. Освен това, пред компютрите ние обикновени седим дълго време в една поза и кръвообръщението в областта на таза се забавя. Това също е вредно за бъдещата майка.
Ако не можете да се откажете от компютъра, установете нови правила за работа. На всеки час задължително правете 10 минути почивка. През почивката се разходете или хапнете нещо леко. Планирайте времето така, че поне 2-3 часа от работните часове компютърът да е изключен.
Поставете защитен екран на монитора, ако е стар (новите монитори вървят със защитата). Организирайте работното си място така, че светлината да пада отзад или от лявата ви страна. Поставете на бюрото саксия с кактус – той неутрализира вредните йони.

Избягвайте пренапрежението
Сега във вашия живот най-важното е здравето на бъдещото ви дете. Затова се постарайте по възможност да не работите нощни смени, да не работите дълги часове и да избягвате командировките. И не се опитвайте да свършите максимум работа, мислейки за времето, когато ще си бъдете „безработна“ в къщи с бебето. Не забравяйте, че отпуската по майчинство не се дава просто така – нужно е да възстановите формата си и да отделите нужното време и внимание на бебечето.

За да не ви пречи работата да се наслаждавате на живота като бременна, организирайте я правилно. За тази цел ограничете количеството задачи, с които се занимавате. Вие сама ще усетите, че не сте в състояние да вършите прекалено много неща – поради бушуващите хормони често ще ви бъде трудно да се концентрирате и да помните. Записвайте всичко, което планирате да вършите, включително и срещите. И не допускайте поява на чувство за вина към колегите или работодателя, заради това, че правите пропуски и не сте толкова ефективна, колкото преди. Това е само период в живота ви и не сте първата, която минава през него. На всеки 3-4 седмици си вземайте по възможност няколко дни почивка, за да се наспите добре и да се насладите на спокойствие и тишина.

Да не става от работния стол по цял ден е вредно за всеки и особено за бъдещата майка. Многочасовото неподвижно седене влияе лошо на краката и те бързо отичат. Ето защо е важно от време на време да се разхождате. Правете упражнения за раздвижване на шията, раменете и гърба и се опитайте да си създадете условия да си вдигате краката от време на време – сложете под бюрото малък стол или някаква друга поставка и вдигайте поред първо единия, а после другия крак и накрая – двата заедно. Разположете нужните ви неща по бюрото така, че лесно да ги достигате, без да притискате корема.
Погрижете се да ви осигурят удобен стол с регулиране на седалката и облегалката и с подлакътници. Във всеки един момент трябва да можете да се облегнете удобно и да се отпуснете за няколко минути.

При главоболие не забравяйте първо да проветрите стаята – липсата на кислород може не само да е причина за главоболието, но и допълнително ще влоши концентрацията ви.

Правила за добро самочувствие
Очакването на детето задължително ще внесе промени в живота ви. Това касае и начина на хранене, и гардероба. Бизнес-дамите трябва да бъдат особено внимателни към себе си, за да намерят компромис между работата и здравето.

Прегледайте гардероба си. Не изменяйте на елегатността и добрия си вкус, но носете по-леки и свободни дрехи. За да се чувствате комфортно, носете обувки без токчета.

Хранете се пълноценно – работещата бъдеща майка трябва постоянно за запълва запаса от енергия, който бързо се изразходва. Консумирайте полезни храни, богати на калций, желязо и фолиева киселина и пийте достатъчно количество вода. Вместо кафе, предпочитайте зеления чай. Хранете се на малки порции, но по-често, за да запазите енергията си и да избегнете гаденето.

Създайте си приятна атмосфера и мислете само полжителни неща. Това е особено важно за здравето на вашето бебе. Обградете се с вещи, които ви карат да се усмихвате. Поставете край себе си любими снимки и цветя – това ще повиши настроението ви.

Ако възникне стресова ситуация, отделете време да релаксирате направо на работното място. Настанете се удобно, сложете едната ръка на гърдите, а другата на корема. Вдишайте дълбоко през носа, задръжте дъха за малко и издишайте бавно през устата. Направете 15 такива вдишвания и издишвания и накрая се усмихнете!

Преразгледайте маршрута си за работа. По възможност пътувайте по-малко с градския транспорт и повече вървете пеша – бавно. Идеалната ситуация е, ако пътят ви минава през парк – такава разходка може да ви бъде само от полза.

Във всеки момент, най-важното е да помните, че сега за вас основната работа е да се грижите за здравето на бъдещото си дете.

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара:

Post a Comment

Полезни връзки