Да научим детето да използва гърне - това е една трудна задача, която изисква от родителите огромно спокойствие и търпение. Бъдете внимателни и въздържани, накарайте детето да се почувства уверено в себе си. Особено важно е детето само да проявява
инициатива. Обучението трябва да се осъществи бе принуда, натиск и заплахи. Ако бебето все още не е готово за тази важна стъпка - прекратете опитите за момента, а след време опитайте отново.

Готовност да се приучват към гърне в интелектуалното и физиологичното развитие на децата настъпва около 18 месец от тяхното раждане ( при момичетата може и малко по-рано. С настъпването на третата година децата вече съзнателно могат да контролират пикочния мехур и мускулите на ректума.

Има твърдение, че прекалено ранното приучване към гърне не винаги е добро за психиката на детето, тъй като вследствие на това детето може да стане неуверено и несигурно в себе си.

Ето основните признази, по които можем да разберем, че детето е готово да бъде приучено към гърнето:


    * Детето вече разбира елементарните молби, които му отправяте и може да съобщи за своите усещания (например недоволство поради факта, че е мокро).

    * Детето може да ходи, да сяда и да кляка.
    * Може да сваля  и обува своите гащички.
    * Само маха замърсените или мокри еднократни пелени.
    * Може да имитира поведение, като се опитва да подражава.
    * Събужда се сухо след дрямка или остава сухо най-малко за 2-3 часа през деня.
    * Проявява интерес към гърнето или тоалетната чиния, като се опитва само да седне на гърнето или да отиде до тоалетната.

Възможно е бебето все още да не прави всичко, което изброихме по-горе, но ако са налице няколко от признаците, значи е време да започнете обучението.

Започвайки обучението, не забравяйте, че при всеки успех детето трябва да бъде всячески поощрявано. Също така трябва да бъдем подготвени и за това, че не всичко ще потръгне гладко от самото начало.


Как може да помогнете на вашето бебе?

   1. Обличайте детето в дрехи, които са лесни за събличане.
   2. Винаги трябва да имате под ръка резервни гащички, еднократни пелени, тоалетна харти и мокри кърпички за бебета.
   3. Гърнето, което трябва да е удобно, стабилно и приятно затоплено, поставяйте на достъпно и видно място във вашия дом.
   4. Ако Вашето дете вече може да остава сухо най-малко 2-3 часа дневно, може да замените еднократните пелени, които ползвате със специални гащички, които не пропускат влага.

И ОЩЕ:

Най-подходящата възраст за жената да има дете

Децата копират поведението на родителите си

Бременност: Виното стимулира бързото развитие на детето

Женската коса през различните етапи от живота 

Грижи За Бебето И Детето - Бенджамин Спок

Първия Български Бутон за споделяне

1 коментара:

бебе на гърне said...

много добре поднесена и синтезирана информация. детето в никакъв случай не трябва да бъде насилвано да използва гърнето. това може да му подейства по-скоро негативно.

приучаването на гърне е може би първият момент, в който родителите се опитват да упражнят съзнателно и трайно волята си върху поведението на детето. естествено това е и първият момент, в който детето има възможността да опита да отстоява своята позиция.

пропускът от страна на родителите, или насилването могат да помогнат на детето да осъзнае, че и то държи козове в ръцете си. в резултат детето може дълго да отказва да използва гърнето, наслаждавайки се на властта, която то има над вас с упорството си

Post a Comment

Полезни връзки