Заболявания на горните дихателни пътища

Алергичните заболявания на горните дихателни пътища все повече зачестяват. Проявяват се при хора с конституционална предразположеност и наследствена обремененост, но и
при отслабнали организми, в следствие на разстроена нервна и ендокринна система. Алергените попадат в лигавицата, предизвикват алергичен пристъп с характерни особености: алергични хреми, синуити, бронхити, едем на Квинке и др.
Сенната хрема се явява през пролетта и началото на лятото. Причинява я прашецът от цветята и дърветата, който попада в носа на сензибилизирания към него човек. Друг вид е мазомоторната хрема, която за съжаление може да се активизира по всяко време на годината при контакт с домашния и фабричен прах например. Проявите и в двата случая са еднакви: бурен пристъп със запушване на носа, кихане и отделяне на обилно количество водниста слуз. По-8ъсно при инфектиране с бактерии, секретът става гноен. По време на пристъпа може да се появи сълзене в очите, сърбеж и парене в гърлото, носа и очите, главоболие, астматични пристъпи и нарушения в хранопровода. При алергичните хреми се засягат и синусите, гърлото, ушите и бронхите, носът се запушва, затруднява се дишането, появява се главоболие, шум в ушите, астматични пристъпи и др.
Лечението на алергичните заболявания е много трудно. Ако се установи кой е причинният фактор, то той се отстранява и се провежда специфична десензибилизация с естракт от същия този алерген. Ако алергенът е неизвестен, се провежда неспецифична десензибилизация. При сенната хрема трябва да се избягват определени райони през пролетта и лятото. От лекуващия лекар се дават редица противоалергични лекарства. При алергичните заболявания най-голямото значение има профилактиката, изразяваща се във воденето на пълноценен, здравословен и природосъобразен начин на живот. Непрекъснато трябва да се укрепва и закалява организмът и да се спазва стриктна хигиена.

И ОЩЕ:

Характерът на Вашето дете - типове и характеристики 

Легендата за Марциалните Води и лечебната сила на камъкът шунгит 

Бременност: Виното стимулира бързото развитие на детето

Как да изберем коледен подарък за детето? 

Хигиената на Средновековна Европа - Любопитни факти 

Първия Български Бутон за споделяне

0 коментара:

Post a Comment

Полезни връзки